Mik is a napelemek, milyen fajtái vannak?

A napelemek története

A napelem technológia fejlődéstörténete a 19. század közepéig nyúlik vissza, amikor 1839-ben a francia fizikus, Edmond Becquerel fedezte fel a fotovoltaikus jelenséget, vagyis azt a folyamatot, amely során fény hatására elektromos áram keletkezik. Becquerel kísérlete a tudományos közösség figyelmét felkeltette, de csak évtizedekkel később, az 1950-es években kezdett igazán gyorsulni a napelemek-kel kapcsolatos kutatás és fejlesztés, különösen a Bell Labs munkájának köszönhetően, amely előállította az első hatékony szilícium-alapú napelemet.

Az űrkutatástól a lakossági alkalmazásokig

Az első komoly alkalmazása a napelemeknek az űrkutatásban volt, ahol a napenergia biztosította az űreszközök és műholdak energiaellátását, ahol más energiaforrás nem állt rendelkezésre. Az olajválságok az 1970-es években jelentős lökést adtak a megújuló energiaforrások, így a napenergia kutatásának is. A technológiai fejlődés és a gyártási folyamatok javulása lehetővé tette, hogy a hatékonysága és megbízhatósága jelentősen növekedjen, miközben az áruk csökkent.

A napelemek korai fejlődése

Mára a napelem technológia áttörést ért el, és kulcsfontosságú szerepet játszik a globális energiaellátás diverzifikálásában és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében. A modern fotovoltaikus rendszerek hatékonysága jelentősen megnőtt, a legfejlettebb napelemek már 20% feletti hatékonysággal képesek elektromos energiát előállítani. A költségek csökkenése és a technológiai innovációk, mint például a rugalmas és a napenergiával működő épületintegrált fotovoltaikus (BIPV) rendszerek, új alkalmazási területeket nyitottak meg, mind a lakossági, mind az ipari felhasználók számára.

A napelemes technológia jelenlegi állása és jövője

A napelemek egyre inkább elterjednek a lakossági és kereskedelmi épületeken, valamint a nagyobb méretű naperőművekben is, amelyek hozzájárulnak a megújuló energiaforrásokból származó villamos energia növekvő részarányához a globális energiamixben. A napelemes technológia jövőbeli fejlődésének kulcsa a hatékonyság további növelése, az energiatárolási megoldások integrálása, valamint az előállítási és telepítési költségek csökkentése lesz, amelyek még szélesebb körű alkalmazást és a fenntartható energiarendszerek felé való elmozdulást tesznek lehetővé.

A napelemek technológiája többféle formában létezik, melyek különböző alkalmazási területekre és szükségletekre szabottak.

Az alábbiakban a leggyakoribb napelem típusokat sorolom fel és fejtem ki:

Monokristályos

Ezek a napelemek magas tisztaságú szilícium egyetlen kristályából készülnek. A monokristályos napelemeket azok jellemzik, hogy sötét színűek, és gyakran magas hatékonysággal rendelkeznek, általában 15-20% között, ami a piacon kapható napelemek közül a legmagasabb. Azonban ezek a panelek általában drágábbak, ami a magasabb tisztaságú szilícium előállításának költségeivel és a bonyolult gyártási folyamatokkal magyarázható.

Polikristályos (más néven multikristályos napelemek)

Ezek  több szilíciumkristály felhasználásával készülnek, ami kevésbé hatékony, mint a monokristályos változat, általában 13-16% körüli hatékonysággal. A polikristályos napelemek könnyen felismerhetők kék színűek és mozaikszerű mintázatukról. Költséghatékonyabbak, mint a monokristályos társaik, mivel a gyártási folyamat egyszerűbb és kevesebb szilíciumot pazarolnak el.

Amorf szilícium napelemek (vékonyréteg-napelemek)

Az amorf szilícium napelemek egy vékony réteg szilíciumot használnak, ami lehetővé teszi, hogy rugalmas alapokra is felhelyezhetők legyenek. Ez a típus alacsonyabb hatékonysággal rendelkezik, általában 7-10% között, de olcsóbb a gyártása, és sokoldalúbban alkalmazható, például hajlítható felületeken vagy épületintegrált fotovoltaikus rendszerekben.

Más vékony rétegű-napelem

Ez a kategória több különböző anyagot foglal magába. Ilyen például a réz-indium-gallium-szelénid (CIGS) és a kadmium-tellurid (CdTe), amelyek szintén vékonyréteg-technológiát használnak. Ezek a technológiák különböző hatékonysági szinteket és költségpontokat kínálnak, de általában jobban teljesítenek diffúz fényben, mint a kristályos szilícium alapú panelek.

PERC napelemek

A Passivated Emitter and Rear Cell (PERC) technológia egy olyan fejlesztés, amelyet a kristályos szilícium napelemek hatékonyságának növelésére alkalmaznak. Egy speciális hátsó réteg hozzáadásával javítják a fény elnyelését és csökkentik az elektronok veszteségét, így növelve a napelemek hatékonyságát.

Bifaciális napelemek

A bifaciális képesek mindkét oldalukon fényt elnyelni, így növelve az energiatermelést, különösen megfelelő alatti fényvisszaverő felületek esetén. Ezek a panelek különösen hasznosak lehetnek bizonyos telepítési körülmények között, ahol a fény visszaverődhet az alapfelületről, például hófedte vagy világos betonfelületekről.

Minden napelem típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. A választás során figyelembe kell venni az adott alkalmazás sajátosságait, az elérhető költségvetést, valamint a környezeti és telepítési feltételeket.

Napelemekkel Kapcsolatos Gyakran Ismételt Kérdések 

1. Mikor használták először jelentős mértékben a napelemeket?**
Az első jelentős napelemes alkalmazások az 1950-es években jelentek meg, különösen az űrkutatásban, ahol a napenergia biztosította az űreszközök és műholdak energiaellátását.

2. Milyen fejlesztések segítették elő a napelemek hatékonyságának növekedését?
A technológiai fejlődés, a gyártási folyamatok javulása és a költségek csökkenése mind hozzájárultak a napelemek hatékonyságának és megbízhatóságának jelentős növekedéséhez.

3. Milyen típusú napelemek léteznek?
A leggyakoribb napelem típusok közé tartoznak a monokristályos, polikristályos, amorf szilícium (vékonyréteg), CIGS, CdTe (más vékonyréteg-technológiák), PERC, és bifaciális.

4. Mi a PERC technológia a napelemeknél?
A PERC (Passivated Emitter and Rear Cell) technológia egy fejlesztés, amely javítja a napelemek fényelnyelését és csökkenti az elektronok veszteségét, így növelve a hatékonyságot.

5. Milyen előnyei vannak a bifaciális napelemeknek?
A bifaciális napelemek képesek mindkét oldalukon fényt elnyelni, így növelve az energiatermelést, különösen megfelelő alatti fényvisszaverő felületek esetén, ezáltal hatékonyabb energiatermelést tesznek lehetővé bizonyos telepítési körülmények között.

💻 www.szakoplusz.hu
📧[email protected]

📞+36 70 419 8477

Categories:

Related Posts

 Az 5 és 10 kW-os napelemes rendszerek: előnyök és lehetőségek A napelemes technológia terjedésével egyre
Egyre több a napelemek iránti kereslet A megújuló energiaforrások iránti igény globálisan és hazánkban is
A napelemek és inverterek ma már nem csupán a technológia rajongóinak a szeme fényét jelentik,