Sokan választják a napelempanel telepítést otthonukra

Továbbra is népszerű a napelempanel telepítése

Hirtelen növekvő rezsiszámlák, bizonytalan gazdasági helyzet és háború. Az ilyen helyzetben érdemes a biztonsági körülményeinket megerősíteni. Ugyanis nem tudhatjuk, hogy mit hoz a holnap…
Éppen ezért nem érdemes csak a lakossági napelem pályázat 2021-es lehetőségeire apellálni. Az átfutási idő több hónapot is igénybe vett és érkezési sorrendben dolgozzák fel a lakossági napelem pályázatra beadott jelentkezéseket, mely elcsúszott  2023 év elejére. 

Érdemes végig gondolnunk, hogy szeretnénk-e napelempanelt?

Abban az esetben, ha a válasz igen, akkor most érdemes belevágnunk, mivel a kormány támogatja maximum 5 millió forintig az új rendszert. Ez az 5 millió forint a 65%-a a teljes költségvetésnek.  Ne szegje kedvünket a bruttó elszámolás, amibe kerülni fogunk. Ez véleményünk szerint ugyanis csak egy átmeneti állapot. És miért gondoljuk így? Mert az állam uniós pénzből adja a támogatást, és a támogatások feltétele, hogy az államnak vissza kell vásárolnia/ tárolnia a lakosság számára fel nem használt áramot. 

Hibrid napelempanel rendszer, mi az?

A közüzemi költségek csökkentésének kompenzációja váratlan dömpinget hozott a napenergia-piacon. A  legújabb fejlesztés a hibrid napelemes rendszer, amely még jobban kiszolgálja a lakossági igényeket. Magyarországon jelenleg az energiaszolgáltatók nem korlátozzák a hálózati betáplálást, ezért az újonnan engedélyezett napelemes rendszerekhez energiatároló rendszerek létesítésére van szükség. Az újonnan telepített napelemes rendszerek 2024. január 1-jétől már nem a nettó mérés, hanem a bruttó mérés (bruttó elszámolás)  hatálya alá tartoznak.

Ez a megoldás lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy napnyugta után is használhassák a zöld energiát, ahelyett, hogy a szolgáltató által biztosított energiára hagyatkoznának.

A hálózatba visszatápláló napelemes rendszereknél az energiatárolás szerepét a közüzemi hálózat veszi át. Amikor intenzív napsütés van, és több energiát termelünk, mint amennyit elfogyasztunk, a többletenergiát betáplálhatjuk a hálózatba . A gyenge fényintenzitású időszakokban, amikor a napelempanelek nem működnek teljes kapacitással, de még mindig energiát használunk, a szükséges energiát a szolgáltatótól kapjuk vissza. Lényegében a hálózat energiatárolóként működik, elnyeli a termelt energiát, és szükség esetén a fogyasztók rendelkezésére bocsátja. Az energia oda-vissza áramlását egy kétirányú mérőműszer követi és pontosan kiszámítja. Ezt a mérési módszert nettó mérésnek nevezik, és csak 2023. december 31-ig volt érvényes.

Hibrid napelempanel rendszer- kettő az egyben

Európában az utóbbi időben megfigyelhető az a tendencia, hogy a közműszolgáltatók korlátozzák a hálózatba bizonyos időszakokban visszatáplálható energia mennyiségét. Ez gyakran akkor történik, amikor a napelemes rendszer jól termel, ami a rendszer tulajdonosának veszteséget okoz a betáplálás csökkentése miatt. A hibrid napelemes rendszer lényege, hogy egy hibrid napelemes inverter elhelyezésének köszönhetően egyszerre képes önálló napelemes rendszerként és hálózati betápláló rendszerként is működni. A hibrid napelemes rendszerrel a fel nem használt energiát akkumulátorban lehet tárolni, ami sokkal költséghatékonyabb megoldás, mint megvenni a szolgáltatótól.

Kinek érdemes megfontolnia a hibrid napelempanel rendszert?

A hibrid napelemes rendszer olyan kis energiafogyasztók számára ajánlott, akiknek a hálózati kiesések idején is szükségük van áramra (pl. a fűtési rendszerek keringető szivattyúi számára). Ez azonban nem biztosít szünetmentes áramellátást, mivel a rendszer kapcsolási ideje körülbelül 60 másodperc. Az áthidalható áramkimaradás időtartama az energiafogyasztók méretétől és a csatlakoztatott akkumulátor kapacitásától függ. Fontos tisztázni egy tévhitet ebben a témában. A legtöbb invertergyártó a nyugat-európai trendnek való megfelelés érdekében hibridként jelöli invertereit. A hibrid kifejezés tehát csak arra utal, hogy az inverter képes együttműködni egy energiatároló rendszerrel, rendelkezik akkumulátortöltővel, és a szoftver képes kezelni az akkumulátorcsomag működését. Ezek az inverterek áramkimaradáskor kikapcsolnak, és nem tudnak energiát szolgáltatni a fogyasztóknak, még akkor sem, ha az akkumulátorban elegendő tárolt energia van. Ezután mindenképp járjon utána, mielőtt megvásárolná az invertert.

Mi a három fázisú inverter?

Léteznek úgynevezett hibrid inverterek, amelyek az akkumulátor kimenetével vissza tudnak táplálni a hálózatba. Előnyük, hogy a kompatibilis akkumulátorcsomag egyenáramú, azaz a napelemes mező egyenáramával közvetlenül tölthető egyenáramú DC-DC átalakítón keresztül, ami kisebb energiaveszteséget eredményez. További előnyük, hogy a hálózatra csatlakoztatva és szigetüzemben is működhetnek, vagyis áramkimaradás esetén tartalék áramforrásként az akkumulátorban tárolt energiával tudják ellátni a fogyasztókat, így biztosítva a folyamatos áramellátást. Fontos megjegyezni, hogy a jelenlegi magyar szabályozás tiltja az inverterek működését áramszünet esetén. Ezek a készülékek csak az EON területén lévő hálózattal együtt működhetnek.

Mi történik áramkimaradás idején?

Egyes inverterek a háromfázisú szünetmentes kimeneten kívül rendelkeznek egy PV Point kimenettel is, amely áramszünet esetén a napelempanelből származó pillanatnyi energiával képes korlátozott teljesítményt és ezáltal biztosítani a csatlakoztatott fogyasztónak. Annak ellenére, hogy nagy kapacitású kondenzátorral van felszerelve, amely a fogyasztástól függően képes áthidalni egy rövidebb felhős időszakot, ez egy erősen korlátozott felhasználású kimenet. Ezért csak akkumulátorral/tápegységgel rendelkező eszközök (pl. mobilok, okos óra, laptopok, wifi routerek, riasztórendszerek) tartalék áramellátására ajánljuk. A belső akkumulátorral nem rendelkező, nem akkumulátoros fogyasztók a kapcsolás alatt áram nélkül maradnak.

Valami nem egyértelmű, esetleg további kérdés merült fel Önben? Ne tartsa magába, írjon nekünk.

 

Categories:

Related Posts

 Az 5 és 10 kW-os napelemes rendszerek: előnyök és lehetőségek A napelemes technológia terjedésével egyre
Egyre több a napelemek iránti kereslet A megújuló energiaforrások iránti igény globálisan és hazánkban is
A napelemek és inverterek ma már nem csupán a technológia rajongóinak a szeme fényét jelentik,