Az objektív napelem kalkuláció

A napelem kalkuláció lényege

Csak abban az esetben tudunk felelősségteljes döntést hozni a napelem telepítése kapcsán, ha objektíven megvizsgáljuk az érem két oldalát. Ezt a napelem kalkulációból sem szabad kihagynunk. 

Kezdjük az általános napelem kalkulációval, amiről a többi cég is ír általában. Megnézzük, hogy egy év alatt a villanyszámla alapján hány kWh áramot fogyasztottunk el és figyelembe vesszük, hogy a jövőben várható-e plusz igény az elektromos áram iránt.
Ha igen, akkor azt is belekalkuláljuk a tervezetbe. Ha például 3 kW rendszerben gondolkodunk, ami nagyjából 3 millió forintból kivitelezhető, akkor legjobb esetben akár havi 300 kWh áramot fog a rendszerünk kitermelni.

Ha 6 kW rendszerre van szükségünk, ami hozzávetőlegesen 5 millió forintba kerül, akkor havonta akár 600 kWh áramra is szert tehetünk. Arányaiban tehát a nagyobb rendszert jobban megéri telepíteni. 

Azonban meghatározó az is, hogy sikerül-e a leghatékonyabb déli fekvésben (akár állványon) elhelyezni a napelemeket. Az állvány minimum a teljes költség 10%-ába kerül nagyságrendileg.

Pontos értéket azonban egyik napelem kalkuláció sem fog adni számunkra, mert minden ingatlan körülményei különböznek egymástól. A szakembernek személyesen fel kell mérnie a terepet ahhoz, hogy konkrétumokba bocsátkozhassunk.

A negatívumokat is mérjük fel a beruházás előtt 

A napelemnek az egyik fő hátránya, hogy több millió forintba kerül. Azonban egy 30 éves beruházás esetében ez többszörösen is megtérülhet. Főleg, ha azt vesszük alapul, hogy a rezsidíjak ma már egyik napról a másikra a többszörösére is emelkedhetnek, ahogy 2022 augusztusától ezt meg is tapasztalhattuk.

Máik hátrány, hogy nem tudjuk pontosan, hogy mekkora lesz a napsütött órák száma, így hajszál pontosan nem meghatározható az sem, hogy mennyi elektromos áramot fog a rendszerünk kitermelni. Ráadásul, ha meghibásodik a rendszer, akkor az éves elszámolásban hiányunk lesz és, ha már előre elhasználtuk az elektromos áramot – ami még nem került kitermelésre -, akkor ebből lehetnek problémák.


Szerencsére ma már az inverterre 10-15, a napelemekre akár 25-30 év garanciát is kaphatunk és létezik teljesítménygarancia is. Hazánkban a Nap sokat süt, de felhős időszakban is jól teljesítenek ma már a napelemek. A minimális értéket pedig könnyen meg tudjuk határozni, hogy egy év során mekkora kitermelésre számíthatunk. Erre nagyon profi szoftverek állnak rendelkezésre a napelem kalkulációt segítve.

Újabb negatívum, az elektromos áram tárolása. Az akkumulátorokra nagyjából 10 év garanciát adnak és jelenleg nem lehet Magyarországon hibrid rendszerként használni azokat. 

Ezen szerencsére már dolgoznak a szakemberek és biztos, hogy lesz rá megoldás, mert folyamatosan fejlesztik a napelemmel kapcsolatos technológiát az egész világon.

Egyéb kérdés, egyeztetés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot ide kattintva.

Categories:

Related Posts

 Az 5 és 10 kW-os napelemes rendszerek: előnyök és lehetőségek A napelemes technológia terjedésével egyre
Egyre több a napelemek iránti kereslet A megújuló energiaforrások iránti igény globálisan és hazánkban is
A napelemek és inverterek ma már nem csupán a technológia rajongóinak a szeme fényét jelentik,