6 érv a napelem rendszer telepítése mellett

Napsütésben és felhős időszakban is termelik folyamatosan a villamos energiát a napelem

A légköri viszonyok változóak, de a poli- és monokristályos napelemek minden időszakban megtermelik világosban az áramot. Dönthetünk úgy, hogy visszatáplálja a villamos hálózatba a kitermelt áramot a napelem, de akkumulátorokba is gyűjthetjük azt. A lényeg, hogy mindkét esetben folyamatosan van áramellátása otthonunknak.

Csak némi környezetszennyezéssel jár a napelem rendszer előállítása

Azt nem lehet mondani, hogy a napelemnek semmilyen környezetszennyező hatása sincsen. Hiszen az alapanyagot elő kell állítani és le kell gyártani a szükséges alkatrészeket. Azonban ez minimális a többi megoldáshoz viszonyítva. Németországban vannak napelemek, amik több, mint 30 éve működnek. A gyártó sem véletlenül ad akár több tíz évre garanciát. Miután a napelem tönkrement, újrahasznosítható, ezáltal minimális környezetszennyezéssel jár csupán az elbomlásuk. A bennük lévő ólom és ón problémásabb, de a többi nyersanyag kimondottan értékes, lásd ezüst, réz, szilícium, üveg.  A hulladék kezeléséről pedig a gyártónak kell gondoskodnia.

Szinte bárhová felszerelhető és nem jár feltétlenül tető átalakítással a kivitelezés

Nemcsak a tetőre, hanem napelem állvány segítségével a földre is fel tudjuk szerelni a napelem paneleket. Szóba jöhet a terasz vagy garázstető is, de vízen lebegő megoldásban is gondolkodhatunk, ami dekoratív megjelenést is biztosít. Ráadásul, cseréptetőnél, ha tetőre telepítjük, akkor a szarufán van a terhelés, így semmilyen problémával nem jár a tetőre felszerelt napelem. Természetesen beázást sem okoz.
A technológia folyamatosan fejlődik, ma már olyan megoldások is vannak, melyek a lehető legpraktikusabban működnek. Példának okért különféle speciális fóliákat ragasztanak az ablaküvegre és az termeli ki az elektromos áramot. 

A napelem javítására ritkán kerül sor

Nemigen szokott gond lenni a napelemekkel, de a garanciának köszönhetően hamar cserélhetőek az egyes panelek. Azt követően sem kell aggódnunk, mert később sem igen jellemző a meghibásodás. Ugyanakkor, ha egy nagyobb, súlyosabb tárgy esik rájuk az okozhat problémát. Gondoljunk például egy nagyobb faágra. Egyes esetekben javítgatni nemigen lehet, hanem cserélni kell a teljes panelt, de biztosítást is köthetünk a napelemekre.

Minimális a teljesítményromlás

Való igaz, hogy idővel a hatékonysága romlik a napelemnek, ami évi körülbelül 0,6-0,8%-ra tehető. Azonban nincs forgó alkatrész bennük, ezért több évtizedig tudnak hatékonyan működni.

Categories:

Related Posts

 Az 5 és 10 kW-os napelemes rendszerek: előnyök és lehetőségek A napelemes technológia terjedésével egyre
Egyre több a napelemek iránti kereslet A megújuló energiaforrások iránti igény globálisan és hazánkban is
A napelemek és inverterek ma már nem csupán a technológia rajongóinak a szeme fényét jelentik,