Jön a napelem pályázat-Lantos Csaba bejelentést tett

Jön a napelem pályázat – Az Európai Bizottsággal egy friss megállapodás

A magyarországi szélerőmű szabályokat átalakították, amelyek szerint a védőtávolság 12 kilométerről 700 méterre szűkült a települések határától, ezáltal háromszorosára nőhetnek majd a kapacitások az országban – jelentette be Lantos Csaba az Inforádió Aréna című műsorában. Az energiaügyi miniszter elmondta, hogy a lakossági rezsicsökkentési rendszer fogyasztási szabályai változatlanok maradnak egész jövő évben, és háromfajta kategóriában indul majd a januárban a napelem és energiatárolós pályázat. Azt is bejelentette, hogy januártól az egész országban egységesek lesznek a vízdíjak a vállalkozásoknak és az intézményeknek, amelyek források átcsoportosítását is jelenti, és lehetőséget teremt a víziközmű hálózat átfogó rekonstrukciójára.

A napelem és kiserőmű

A miniszter szintén tájékoztatott arról, hogy egy szivattyús tározós erőmű tervei vannak. Ennek keretében a megtermelt zöld áramot a két tó közötti vízmennyiség mozgatásával tudják majd tárolni és felhasználni. A kormányhatározat alapján a lignit alapú Mátrai Erőművet ki fogják vezetni a magyar áramtermelési mixből. Ezután felépítenek egy kombinált ciklusú rugalmas gázerőművet, ami elősegíti a karbonmentes áramtermelést, és növeli az áramfelhasználást Magyarországon. Ezáltal a környékbeli dolgozóknak továbbra is munkája lesz, bővítik az ottani ipari parkot, további napelemparkot építenek, és egy hulladékégető erőmű is tervezés alatt van. Emellett, jövő tavaszra biztos, hogy lesznek olyan időszakok, amikor 100%-ban napelemekkel biztosítják az ország áramszükségletét. Az elmúlt évben 1500 MW-os rekordnövekedés után már 5500 MW a beépített naperőmű kapacitás, amiből 2200 MW a háztartási méretű kiserőmű (közel 250 ezer ilyen projekt van), és 3300 MW az ipari erőmű. Az energiatárolás szempontjából két irány van: tízéves távon szivattyús tárolás.

Csökkent az áramfogyasztás

 Azt is elismerte, hogy meglepte a tárcát a lakossági áramfogyasztás 7%-os csökkenése tavalyhoz képest, ami a Natura 2000 területeken, a világörökségi védelem alatt álló területeken és a különösen fontos védendő területeken történő szélkerekek telepítésére vonatkozó korlátozásokat is jelentette. Az ipari áramfelhasználás csökkent a recesszió miatt, de a gazdasági aktivitás élénkülése miatt már látni a trendfordulót. Az ipari táj kialakulásának megakadályozása érdekében a települések határától 700 méterre csökkent a jelenlegi 12 km-es védőtávolság. Azt is jelezte, hogy a szélenergiából 1000 MW-ra lehet reálisnak tekinteni a kiépített kapacitást. Az építősügyi törvényben külterületen 40 méter lesz a megengedett építési magasság.

A napelem és szélkerekek jól kiegészítik egymást

az energiamix szempontjából. A nagyfeszültségű projektek kapcsán egy 400 kV-os távvezeték épül Szeged és Szabadka között, valamint egy Nagyvárad és Debrecen között. Január 1-től visszaengedik a lakossági napelem telepítéseket az ország területének 93%-án, a maradék 7%-on pedig visszwatt védelemmel lehet telepíteni. A vízdíjaknál a lakossági rezsivédelem miatt állami forrásokat kell beletenni a rendszerbe, de egységes nemlakossági díjrendszert vezetnek be. Ez egy redisztribúciós alapot fog jelenteni, amelyhez állami forrás is társul.

Kérdése van pályázattal vagy kivitelezéssel? Keressen minket bizalommal ide kattintva.

Categories:

Related Posts

 Az 5 és 10 kW-os napelemes rendszerek: előnyök és lehetőségek A napelemes technológia terjedésével egyre
Egyre több a napelemek iránti kereslet A megújuló energiaforrások iránti igény globálisan és hazánkban is
A napelemek és inverterek ma már nem csupán a technológia rajongóinak a szeme fényét jelentik,